APOKORONAS

Het luxe vakantiehuis "Villa Limani" is gelegen in de APOKORONAS streek ten Noord-Westen van Kreta nabij de stad Chania. De APOKORONAS was vroeger één van de 5 provincies van Chania, momenteel is het een fusiegemeente (DIMOS) van de volgende dorpen:

Armeni, Asi Gonia, Fres, Georgioupoli, Kryonerida en VAMOS.

De APOKORONAS werd destijds wereld beroemd door de film ZORBA de Griek, dewelke hoofdzakelijk hier gefilmd werd.

Het gebied is vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van een imposante bergketen "LEFKA ORI" of "de witte bergen" met een top op 2450m. Deze bergen zijn bedekt  met sneeuw van Januari tot in Mei. De bergketen voorziet de ganse streek van water en de vegetatie is dan ook erg groen in vergelijking met de rest van Kreta.

Een van de grootste zoet water meren "Lake Kournas" speelt een grote rol in de buffering van het water en de watervoorziening van de ganse streek. Uiteraard is Lake Kournas ook een toeristische trekpleister waar het soms aangenamer  vertoeven is weg van de drukte. 

Qua archeologie komt de streek aan zijn trekken door de site van APTERA uit de MINOAN tijd met thermische baden en een prachtig gelegen amfitheater en het Sint Georgos monastery in VAMOS, een vervallen olijfolie-fabriek uit de tijd van de afhankelijkheid van Venetië. Her en der zijn er amateuristische kleine musea opgezet waarvan de beste in Gavalochori. Dit kleine maar typische dorpje loont een bezoekje zelf een stop voor lunch of diner in één van de lokale restaurantjes die nog echte Griekse specialiteiten aanbieden dewelke je niet meer vindt aan de kust.

De belangrijkste industrie in deze streek is het toerisme en de agricultuur. Op vlak van natuur wordt de streek gekenmerkt door de olijf en citrus-bomen en recent Aloa plantages, en avocado bomen, maar ook vele wilde bloemen, papavers of "Popies", cyclamen, wilde salie etc... Op diverse plaatsen zijn er olijfolie fabrieken die hun zeer gegeerde VIRGIN olijfolie van hoge kwaliteit aanbieden. 

Door de machtige bergketen bestaande uit krijtrotsen zijn er door erosie in het verloop van de eeuwen diepe kloven ontstaan dewelke erg gekend zijn door de avontuurlijke wandelaars. Diktamos kloof in Stilos is misschien de bekendste. Een drie uur durende wandeling in relatief moeilijke omstandigheden brengt de wandelaar tot in het gezellige dorpje STILOS.

De bekendste stranden zijn Almirida, Kalyves en Georgioupolis, de laatste leer toeristisch maar de eerste twee zijn erg gezellig met vele lounge bars en lokale strandrestaurantjes.

De verschillende dorpjes van de APOKORONAS zijn alle erg origineel en de sfeer en de inwoner is er niet erg beïnvloed door het toerisme. Terwijl er veel expaths het ganse jaar door vertoeven. VAMOS is dan het meest interessante dorpje waar in het hoogseizoen toeristen gedropt worden in het oude centrum om een wandeling tussen de kleine straatjes met hobbelige kasseien. {{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x