Chania op Kreta

Neem een kijkje op deze luxueuze vakantievilla op Kreta nu te huur rechtstreeks bij de eigenaars:

KRETA het grootse eiland van het vakantieland Griekenland. West Kreta is in volle ontwikkeling terwijl de prijzen er nog niet op het niveau van Oost Kreta liggen.

Chania is volgens ons één van de mooiste plaatsen van Kreta. Dat dankt de ruim honderdduizend inwoners tellende stad aan de historische binnenstad, die rondom een prachtige Venetiaanse haven gesitueerd is. De oude stad is autovrij, wat zeker sfeerverhogend werkt. Toeristen komen graag naar Chania om er een dagje rond te slenteren, te winkelen en zeker om van de vele terrasjes te genieten.

Het schiereiland ten noorden van Chania op Kreta noemt AKROTIRI. Hier bevindt zich de tweede luchthaven op KRETA. Jaarlijks voert Ryanair hier meer dan 1 miljoen toeristen naartoe. 

Chania is de grootste stad op West Kreta. ook erg in trek bij de city-trip toeristen of voor de cruise schepen die aanleggen in SOUDA BAY. 

Uitgebreid shoppen  kan je in één van de vele boutique winkeltjes van Chania, terwijl de dames een namiddag shopping hebben voorzien kunnen de jongens even relaxen in één van de talrijke LOUNGE BARS van de stad. Er zijn er enkele aan de oude haven (maar nogal druk) maar je vindt deze ook in de binnenstad.

Een bezoek aan de prachtige stad Chania op Kreta blijft in je geheugen gegrift  staan. Het is één van de meest pittoreske en gezellige plekken van Kreta. Chania is de tweede stad qua inwonersaantal op Kreta en ligt in het noordwesten van het eiland. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen. Wanneer je in de oude stad komt dan proef je de bijzondere sfeer. De invloeden van allerlei culturen zijn zeer duidelijk zichtbaar. Chania is als het ware een smeltkroes van beschavingen. Duizenden toeristen bezoeken de stad dagelijks. Het zijn vaak dagjesmensen die uit de toeristische kustplaatsen rond de stad komen zoals uit Agia Marina, Platanias en Georgioupolis.

Voor toeristen is het nog deels ommuurde deel van Chania het meest de moeite waard. Hier vind je de meeste terrasjes, de winkelstraten en de belangrijkste bezienswaardigheden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Archeologisch Museum van Chania, dat dankzij de geweldige collectie van Minoïsche kunst en gebruiksvoorwerpen gezien wordt als één van de belangrijkste musea van Griekenland. Net buiten het ommuurde centrum van de stad ligt nog een mooie bezienswaardigheid: de Venetiaanse haven met als pronkstuk het Venetiaanse fort.

Binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en de Venetiaanse stadsmuur ligt de oude binnenstad. Slenter door de smalle, ouderwetse steegjes waar traditionele huizen, winkeltjes, cafés en restaurants zijn. Kleine steegjes met kleurrijke gebouwen en kleine en grote Byzantijnse kerken en minaretten. 

Ooit was Chania eigendom van Venetie en deed de wandelroute hier een stop. Dit leverde Chania geen windeieren. De Venetianen en de Ottomanen hebben hier voet aan wal gezet en dat zie je terug in vele gebouwen, oude badplaatsen en moskeeën.

Bezienswaardigheden van Chania:

De JANITSAREN moskee

Een opvallend bouwwerk aan de haven van Chania is de Janitsaren moskee. Deze moskee is ook wel bekend onder de naam Hassan Pasja moskee. Dit is het oudste nog bestaande gebouw van Kreta. De moskee stamt uit de zeventiende eeuw en herinnert hedendaagse toeristen aan het feit dat Kreta ooit bezet was door de Turken. Zo kun je op Kreta en andere Griekse eilanden nog meer restanten terugvinden uit de Ottomaanse periode. Tegenwoordig is het gebouw niet meer in dienst als moskee maar wordt hij als toeristische ruimte gebruikt. In het gebouw vinden exposities en marktjes plaats.

Vanaf de het pleintje bij de Janitsaren moskee staan de paardenkoetsen op klanten te wachten. De romantische koetsen kunnen je rondrijden door de haven en een stukje door de oude binnenstad van Chania. Vooral eg leuk als romantisch ritje met je lief of gezellig met de kinderen. De prijs is een kwestie van onderhandelen. Reken op zo’n 20 tot 25 euro voor een ritje van ongeveer een half uur.

De overdekte AGORA

Sinds 1913 is de Markt van Chania, oftewel de Agora, een bekende plek in Chania. De overdekte markthal is van oorsprong een plek waar de locals hun inkopen kwamen doen. Hoewel er nog steeds wel wat verse producten verkocht worden zoals olijven, kazen en kruiden is de Agora tegenwoordig vooral ook een toeristische trekpleister. In de kramen zie je dat levensmiddelen steeds meer verdrongen worden door koopwaar die overduidelijk gericht is op toeristen. Desalniettemin blijft de Agora een bezoekje waard.

De VUURTOREN aan de haven

Een van de meest kenmerkende gebouwen van Chania is de vuurtoren die aan het begin van de haven oftewel aan het einde van de Venetiaanse havenmuur staat. Deze zandkleurige vuurtoren stamt oorspronkelijk uit het begin van de zeventiende eeuw. In de loop der jaren is het uiterlijk van de 21 meter hoge vuurtoren wel veranderd. Tijdens de kortstondige Egyptisch periode op Kreta (1831-1841) kreeg de vuurtoren de vorm van een minaret. Hoewel de vuurtoren in de avonduren wel sfeervol verlicht is, is de vuurtoren tegenwoordig niet meer als dusdanig in gebruik. Als je de moeite neemt om over de havenmuur naar de vuurtoren te wandelen dan wordt je getrakteerd op een fraai uitzicht over het stadsgezicht van Chania.

ARCHEOLOGISCH MUSEUM van Chania

Op Kreta vind je een paar archeologische musea, waarvan er eentje in Chania gevestigd is. De vondsten die hier tentoongesteld worden komen vrijwel allemaal uit de directe omgeving van Chania. Hoewel het museum kleiner is dan het Archeologisch Museum van Heraklion en ook een kleinere collectie heeft, is het zeker niet minder interessant.  De tentoonstelling behandelt de geschiedenis van de omgeving van Chania en toont exposities uit het Neolithicum tot de Romeinse tijd. De tentoonstelling is verdeeld in twee delen. In de westelijke vleugel vindt u antiquiteiten uit de ijzertijd. Alle elementen van archeologische vondsten op Kreta komen voor in dit museum zoals Minoïsch aardewerk, sieraden, werktuigen, glaswerk, beeldhouwkunst en fraaie staaltjes van mozaïeken vloeren en een verzameling munten. In de oostvleugel worden exposities getoond uit de Neolithische en Minoïsche tijden. Het archeologisch museum is gehuisvest sinds 1963 in de kerk van het Venetiaanse klooster van de heilige Franciscus. Openingstijden: maandag 13:00 - 20:00 / dinsdag - zondag 08:00 - 20:00 uur. Toegangsprijs € 4. 

FOLKLORE MUSEUM van Chania. 

Het Folklore Museum van Chania ligt in het centrum van de oude stad, naast de katholieke kerk. Er zijn folklore en traditionele tentoonstellingen uit de 18e en 19e eeuw te zien, die bezoekers op dat moment inzicht geven in het leven. U kunt een verzameling van werktuigen,  producten van traditionele ambachten en het plattelandsleven bekijken. Openingstijden: maandag - vrijdag 09:00 - 18:00 uur

MARITIEM MUSEUM van Chania. 

Wie geïnteresseerd is in scheepvaart, scheepsbouw en botenbouw, bevindt zich misschien in het Maritiem Museum van Chania.Openingstijden: maandag - zaterdag 09:00 - 17:00 uur / zondag 10:00 - 18:00 uur.  

AGIOS NICHOLAOS KERK van Chania. 

De heilige Nicolaaskerk, bekend als de Ottomaanse Moskee of de Moskee van Ibrahim, is de enige kerk in Griekenland met een klokkentoren en een minaret. De kerk maakte oorspronkelijk deel uit van het Venetiaanse Rooms-katholieke klooster dat dateert uit 1205.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x