FAQ's

We begeleiden u graag in uw voorbereiding van uw luxe vakantie op Kreta. We stellen onze ervaringen van harte ter beschikking en antwoorden alvast op enkele veel gestelde vragen (FAQ's). Aarzel niet om ons te contacteren voor andere of bijkomende info : rudi.saelens@me.com 

zijn er extra kosten, toeslagen of taksen te betalen tijdens mijn verblijf in het vakantiehuis Villa Limani?

Er zijn geen extra kosten te betalen. Inclusief is de kost voor het water verbruik, energie (elektriciteit, airconditioning), schoonmaak en opmaak, alle verblijfsaksen of toeristen taksen zijn tevens inbegrepen.

Het is mogelijke dat u bezoek krijgt van de Griekse toeristen inspectie. Zij zullen u vragen stellen met betrekking van uw huurcontract, geef dan gewoon een eerlijk antwoord. Tevens kunnen ze u vragen waar de verhuur vergunning is (rental license EOT of AMA). Deze bevindt zich achteraan in de ringfolder (VILLA LIMANI information folder) dewelke u ongetwijfeld al gevonden heeft.

Advies betreft gebruik van de airconditioning:

De drie slaapkamers hebben elk een individuele thermostatische regeling. Zet deze aan een uurtje voor je gaat slapen. Ideaal op 24°C op deze manier vermijdt je dat je ziek ontwaakt 's morgens. Een kou als gevolg van een airco kan maanden aanslepen, geloof me ik spreek uit ervaring. 

Zet de airco af tijdens de dag en open de ramen (met gesloten vliegenraam). De airco heeft geen vergrendeling met open ramen maar gelieve de energie te sparen voor onze planeet.

welke reisdocumenten heb ik nodig als EU burger op Kreta

Komende van in de EU heeft u enkel een identiteitskaart (ID) nodig. Zorg ervoor dat de geldigheidsdatum niet verstreken is of niet verstrijkt terwijl U in Griekenland bent.

Kinderen boven de 12 jaar dienen ook een ID kaart mee te hebben.

Wenst u een auto te huren, dan neemt u ook uw rijbewijs mee alsmede een kredietkaart voor de waarborg.

meer informatie op 

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/


Hoeveel geld / cash neem ik mee op vakantie naar Kreta in Griekenland?

  • Opgepast, in vele restaurants en bars zal je niet met kaart kunnen betalen. Er zijn wel voldoende geldautomaten in de buurt maar daar betaal je telkens 3€ per afname en het valt voor dat afhalingen beperkt zijn.
  • Voor één week neem ik gewoonlijk tussen de 500€ an 1000€ voor 2 personen.

Geld automaten in de buurt

  • VAMOS centrum rechtover de school in de PIREUS bank
  • Kalyves : in het centrum aan de PIREUS bank of even verder op aan de kerk aan de PANCRETAN bank.
  • Almirida : aan Flisvos (autoverhuur)

ik wil een auto huren, welk verhuur bedrijf raadt u aan?

Uiteraard huur je beste een auto wanneer je in vakantiehuis "Villa Limani" verblijft. De huurprijzen liggen er aanzienlijk hoger dan in Spanje bijvoorbeeld (vanwege de hoge taksen van het ministerie op wagens).

We raden je aan om een wagen te huren die iets hoger van de grond ligt. Een FIAT PANDA, SUZUKI Ignis, S-cross of Vitara. Hiermee rij je zonder gevaar om eens een steentje vanonder te raken over de griekse landwegen.

Het is niet altijd duidelijk hoeveel de waarborg is dewelke je moet betalen voor de wagen in ontvangst te nemen. Daarom raden we je ook aan om een verhuurbedrijf te nemen dewelke zijn bureau heeft op de luchthaven zelf en niet wat verder op. Eens daar vragen ze een waarborg in Cash van ongeveer 1000€.

Er zijn 2 verhuurbedrijven die geen waarborg vragen; 

AVIS (reserveren kan je via de website) met een kantoor in de luchthaven

AUTOCLUB, een lokaal bedrijf waar wij al tientallen keren gehuurd hebben, ze hebben een buitengewone reputatie. Geen waarborg en lage prijzen. email info@autoclub-rentals.gr , vraag nar Olga ( spreekt goed engels en vermeld dat je door Rudi en Nancy gestuurd bent)

hoe gebeurt de schoonmaak in het vakantiehuis Villa Limani

In ons vakantiehuis zorgen we ervoor dat daags dat u toekomt er een grote schoonmaak wordt gedaan.

De benodigde bedden worden opgemaakt en per aanwezig persoon worden handdoeken voorzien.

Er is tevens een handdoek voor het aan het zwembad, echter we vragen u deze niet mee te nemen buiten de villa en deze op het einde van uw vakantie even in de wasmachine te gooien voor een wasje.

Om de zeven dagen gebeurt er een schoonmaak, als u bijvoorbeeld 10 dagen verblijft dan zal de tussentijdse schoonmaak ergens in het midden gebeuren.

Walter, onze Schotse poolboy zorgt ervoor dat het zwembad  twee maal per week wordt gekuist, meeste erg vroeg in de morgen.

De tuinman komt om de 14 dagen langs en werkt op een discrete manier in de tuin (van 7h-15h)

Waar zijn er supermarkten, shops, bakker en beenhouwer in de buurt van Vamos?

Ons vakantiehuis "Villa Limani" is gelegen nabij (1,2km) het typisch Griekse dorpje VAMOS. Het dorp is door zijn historisch belang in de streek, een volwaardig dorp met vele scholen, bank, gemeentehuis, verschillende shops, bakker en beenhouwer. De bevolking is het jaar rond aanwezig alsook vele expaths die er permanent wonen.

Kalyves is het grootste dorp van de streek, op 6 km van de villa en gemakkelijk te bereiken. Hier vindt je alles het jaar rond, ook een grotere supermarkt. (INKA-SYNKA)

Hier kan je een plannetje downloaden van VAMOS en  van KALYVES met de belangrijkste zaken.

wat met afval op Kreta ? sorteren verplicht? waar geraken we dat kwijt?

Het afval op Kreta wordt niet gesorteerd, je kan dus alles best in 1 zak gooien. Eén uitzondering zijn glazen flessen, die kan je kwijt in de gele afvalcontainers waarvan er ééntje staat nabij de kerk van VAMOS, kort bij restaurant Bloumousifi.

Let wel, zorg ervoor dat je afval goed opgeruimd wordt, kruimeltjes en ander organisch materiaal is aantrekkelijk voor muizen en ander ongedierte dat soms stiekem in de keuken bezoekt en er nog moeilijk weg te krijgen is.

Ruim ook de buitenkeuken goed op en vooral de BBQ omdat organische vetten de bijtjes aantrekken. 's morgens kunnen deze talrijk om bezoek komen.

Gooi afval zakken in de afvalcontainer die in de carport staat en leg er een steen op, zodat de katten die niet komen leegmaken 's nachts.

Dump regelmatig het afval in één van de vele straat containers, het maakt niet uit welke, er staat er ééntje bij de inrit van de verharde weg die je inslaat naar de villa toe.

Mag ik kraantjes water drinken op vakantie in Kreta?

City water of stadswater op Kreta is drinkbaar. En meestal krijg je in de restaurants en bars een karaf water van de kraan gratis bij aankomst. Maar het water bevat veel kalk en is gezuiverd mits toevoeging van Chloor. Dat proef je wel eens.

We raden u aan om daarom flessenwater te drinken. Een 1/2 SAMARIA water flesje kost over gans Griekenland 50€cent. Voor een grote fles betaal je dus 1€ of iets meer.

De waterbevoorrading op Kreta kan in de zomermaanden een probleem zijn. Meestal zijn er tekorten en onderbreekt de gemeente afwisselend bepaalde zones of past het de waterdruk aan. Deze onderbrekingen kunnen enkele dagen duren (2 a 3 dagen maar zelden langer).

Erger zijn de lokale boeren die wel eens durven de watertoevoer naar de villa af te sluiten vanop de verdeelkraan op straat. Deze moet dan manueel weer open gedraaid worden.

Ons vakantiehuis "Villa Limani" beschikt over water opslag van 3 x 1000L in de opslag kelder. Dit is stadswater. Met deze hoeveelheid zou een gezin van 6 personen gedurende 3 dagen probleemloos verder moeten kunnen. 

Echter het zou kunnen dat dit water al een tijdje stil staat en daarom raden we je aan om niet van het kraantjes water te drinken, maar enkele voor uw persoonlijke hygiene te gebruiken. Ook voor de koffie gebruiken we liever flessenwater maar dat is een persoonlijke keuze.


wat neem ik mee op vakantie naar Kreta ?

We hebben voor u een lijstje opgesteld van vergeet me nietjes. Persoonlijke spullen ( en kledij ) hebben we er niet bijgezet.


is het veilig om met een auto te rijden op Kreta?

Als gast van "Villa Limani" het luxe vakantiehuis op Kreta, huur je zeker een auto. Maar je bent misschien een beetje verward rond het gebruik van de voorrangsregels? 

Wel als wij eerst in Griekenland kwamen wonen dan twijfelde ik zo hard dat ik de regels van rechts terug eens heb nagelezen.

Grieken verlenen uit beleefdheid hun voorrang af aan de tegenligger ( wat eigenlijk niet volgens de regels is), echter ze verwachten van de tegenligger dat zij hetzelfde doen. Dus uiteindelijk is de situatie juist andersom.

Uitgezonderd in het drukke stadscentrum. Hier zijn vele straten eenrichting en wordt de voorrang van rechts bijna blindelings genomen. Pas dus goed op in het centrum en stop zeker waar je verplicht bent.

Met de auto ben je als toerist best zeer voorzichtig, want bij een aanrijding zal de politie wel tussenkomen (in tegenstelling tot in west Europa). En grieken nemen het nog altijd voor elkaar op, het is dus niet zeker dat je in je gelijk zal gesteld worden.

Parkeren kan je overal. Overal staan verkeersborden "verboden te parkeren", maar alles staat vol. Dus parkeren doe je ongehinderd overal. Als er dient betaald te worden doe je dat best want hier controleert men wel.

Goede raad : blijf kalm en een heer in het verkeer, jaag je niet op en als je voorligger even in het midden van de weg stops, uitstapt om een kleine babbel te doen met een kennis, blijf rustig zitten en klaxoneer niet. Het is vakantie en je hebt tijd genoeg.

FAQ's

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x