Kruiden van Kreta

Kruiden zijn rijkelijk aanwezig op Kreta en de Grieken zijn erg gek van. Hier is een overzicht van de meest gekende kruiden, de meeste van hun kan je terugvinden in de tuin van ons vakantiehuis "Villa Limani". Neem gerust wat voor de kruiding van je gerechten of op de BBQ.

1) Malotira

Waarschijnlijk het meest gekende kruid op Kreta en trouwens in gans Griekenland. Beter gekend als "mountain tea". Het wordt geplukt in Juli wanneer het bloeit meestal hoog in de bergen. Daarom hebben we dit kruid niet in onze tuin staan.

Het wordt aanzien als een medicijn voor maag en darm problemen en ook om tot rust te komen. Heerlijk het met een beetje Griekse honing.

2) Diktamo (Dittany)

Dit kruid is endemic (enkel op Kreta te vinden). Het komt voor in de Diktamos Gorge (zie elders op onze website) en is niet ver van het vakantiehuis Villa Limani gelegen. Het kruid is een medicijn tegen maagproblemen en wordt als tee gedronken. Zelf vind ik het te krachtig van smaak om in salades te gebruiken. Het kruid wordt al door Hippocrates (god van medicijnen) genoemd. Je vindt dit kruid in één van de potten achter de BBQ wand in onze tuin.

3) Salie ( Faskomilo )

Dit prachtig kruid is zeer gekend op Kreta en komt vrijwel overal voor. In de IRINI gorge staat het er vol van. Niet te verwarren met de wilde salie en de knalgele bloemen die je in massa overal in de velden ziet. De bloemen scheiden stofdraadjes af de zeer allergische reacties kunnen uitlokken.

Salie bloeit in mei-juni en er komen kleine bloemetjes aan die ook eetbaar zijn. Salie wordt gebruikt met vlees in stoofpotjes of op de BBQ. Heerlijk is een salie saus met paste. Smelt boter in de pan en voeg enkele blaadjes salie toe. Giet over paste (ravioli) en je hebt een heerlijk voorgerecht.

4) Marjolijn (Mantzourana)

Marjolijn groeit in Juli en Augustus en wordt dan gecultiveerd.Wordt gebruikt in geneeskunde, keuken en parfumerie. Het heeft dezelfde eigenschappen als tijm en wordt sinds de oudheid gebruikt tegen zenuw stoornissen en verkoudheden. Meestal wordt het gemimed met mountain tea.

5) Oregano (Rigani)

Oregano is een zeer gekend en erg gebruikt kruid, groeit in juli en Augustus en bloeit met kleine witte bloemetjes die eetbaar zijn. In de tuin van onze vakantiewoning vindt je voldoende en je moet het zeker eens proberen. In de keuken wordt het gedroogd overal gebruikt maar vers is het nog veel beter. In een (Griekse) salade op of geroosterd vlees of vis, in spaghetti,...

Het kruid werd gebruikt als antiseptica, tandpijn of maagpijn.

6) Tijm (Thymari)

Groeit in Juli en Augustus en is een gekende bijenlokker. Tijn-honing is erg gekend op Kreta. Het heeft antiseptische werking alsook tegen parasieten. In de tuin van Villa Limani vindt je er voldoende, we hebben ook een variant staan van citroen-tijm.

7) Munt (Menta)

Erg gekend onder de Kretenzische kruiden, bloeit in Juli en Augustus en is eigenlijk een onkruid want het woekert. In onze tuin vindt je meerdere soorten nabij het trapje af aan de west kant van het zwembad.

Munt wordt gebruikt in Tzaziki, maar ook in fruitsalades en desserten. Als geneesmiddel bestrijdt het indigestie, zenuuwstoornissen en slapeloosheid.

8) Rosemarijn (Arosmari)

Werd veel gebruikt in de geneeskunde tegen migraines, haarverlies en heeft anti-bacterieel werking, antiseptisch en tegen slapeloosheid.

In de keuken  is het heerlijk op de BBQ en in spaghetti of tomatensaus.

9) Kamile 

Al gekend door de oude Egyptenaren, werd deze plant gebruikt voor gastro-intestinale klachten. Het werd gebruikt voor de periode van de dames te regelen, werkt prima bij blaas- en nier problemen, speen, verkoudheden, bronchitis en zuiverend bij verzweringen vooral ooginfecties en open wonden alsook tegen jicht.

10) Griekse Basilicum

Met gelijkaardige smaak maar krachtiger en kleine blaadjes, je kan een grote pot basilicum kopen in één van de tuincentra langs de weg, kost 5€. Deze kunnen beter tegen de zon in tegenstelling tot de Italiaanse versie.

andere kruiden :

Myrtle (mirtel), Laurel ( laurier ), zelfs Stevia.{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x