Griekse recepten

Beste gasten van het vakantiehuis "Villa Limani' op Kreta. Voor diegene die eens willen thuis eten en enkele typische Kretenzische gerechten willen klaarmaken, hier volgen enkele recepten. Succes en Kali Orexi (smakelijk)

1) NTAKOS (Dakos)

Is eigenlijk een Kretenzische alternatief voor de Griekse salade. Gemaakt met RUSK (typische beschuiten van Kreta) met gepelde tomaten in , "MYZITRA" kaas en gesnipperde zwarte olijven.

  • Recept: Leg enkele "rusk" beschuiten op de bodem van een schotel, sprenkel er ruim de gepelde tomaten over in macedoine gesneden en gekruid met peper en zout en olijfolie. Leg er een toffe verse "Myzitra" over en versier met zwarte olijven in schijfjes gesneden. Werk af met verse oregano.

2) BOUREKI

Een gerecht uit Chania en erg gekend in Kreta, minder in de rest van Griekenland. puur vegetarisch maar heerlijk wanneer goed klaargemaakt. Ovenschotel op basis van verse courgetten en "MYZITRA"

  • recept: Snij enkele grote courgetten met de mandoline in fijne plakje van 3mm en gril deze vooral licht aan. Maak een ovenschotel met laagjes zoals lasagna afwisselend met courgetten en een laagje Myzitra. Kruid voldoende elk laagje vergeet de oregano niet. Werk af met een goede laag geraspte "GRAVIERA" kaas. Zet 45 min in de oven op 185°C.

3) Tzaziki

Kan niet ontbreken op tafel en wordt quasi voor alles gebruikt. Het verkoeld op warme dagen.

  • recept: gemakkelijk te maken. Neem een halve komkommer en ontdoe gedeeltelijk van de schil. Rasp fijn met een rasp en knijp de geraspte komkommer uit want deze bevat veel vocht. Plet  een half teentje look.Voeg alles bij  150gr Griekse yoghurt en kruid goed met veel zout en peper. Voeg 2 el olijfolie toe en meng. Klaar ! Zet een nachtje in de koelkast omdat de look goed doordrongen zou zijn.

4) Avocado dip

Avocados komen veelvuldig voor op Kreta en in de recepten. In het zuiden van Kreta zijn er enkele Avocado plantages. De bomen van deze calorierijke vrucht zijn mannelijk en vrouwelijk en je hebt er twee nodig om vruchten te krijgen.

recept: neem het vruchtvlees van 1 avocado en voeg het sap van een halve limoenos citroen aan toe. Voeg 100gr Griekse Yoghurt aan toe en mix met de staafmixer. Kruid met peper en zout. Roer stukjes gerookte zalm onder de brei en dien op.

5) FAVA dip

Een variant van linzen is FAVA, erg gekend op Kreta maar niet te verkrijgen bij ons. Alom vertegenwoordigd op de menukaart van alle restaurants en elk met zijn eigen recept. Het winkeltje op de hoek van het pleintje in Vamos heeft de beste.

  • recept ; neem een kop vol FAVA bonen en bak deze goed aan met veel olijfolie in een kom. Giet er warm water over en voeg een blokje kippe-bouillon toe. Laat verder sudderen tot een binding ontstaat. Mix met een staaf mixer. De kunst is de exacte hoeveelheid water en de exacte kooktijd van de bonen in te schatten. Maar ervaring leert. Werk af met olijfolie en serveer onmiddellijk lauw. (als je te lang wacht is het beton geworden )

6) IMAM

In elk lokaal restaurant staat het op de kaart. Op basis van aubergines. 

  • recept 1 : hol een halve aubergine uit en vul deze met een tomatensaus. Gebruik hiervoor het vlees van de tomaten een ajuintje, de rest van de aubergine en kruid goed af met oregano.Verkruimel een plak feta en versier deze op de aubergine. Zet in de over op 160°C voor een 45min.
  • recept 2: Neem een aubergine, verschillende gekleurde paprikas, courgetten en snij in grote stukken. Leg in een ovenschotel en kruid goed, overgiet met veel olijfolie. Plaats in de oven 160°C voor een uur.
7) GEMISTA

Ovenschotel met gevulde groenten, meestal tomaten en paprika's.

  • recept: voor de vulling; kook rijst, bak gehakt me een gesnipperde ajuin en mix het geheel. Kruid goed af. Vul een onthoofde uitgeholde paprika of tomaat. Zet 1 uur in de oven op 160°C.

Typische gerechten van Kreta die je best op restaurant eens uitprobeert.

CHORTA OF STAMNANKATHI (Wild Greens)

Een gerecht dat in de westerse keuken niet voorkomt is deze Chorta, erg gekend onder de grieken. Het is eigenlijk een onkruid dat oorspronkelijk langs de weg geplukt werd door de vrouwen. Er zijn verschillende soorten met elk een aparte naam. In de restaurants staat het meestal onder de naam "wild greens". Op Kreta komt Chorta niet ze voor en het is trouwens meer een groente van de winter en het voorjaar (wanneer het nog groen is). Op Kreta serveert men meestal Stamnankathi. Deze groente heeft de bittere smaak van andijvie, niet te verwarren met spinazie. Ze wordt geblancheerd, warm / lauw opgediend. Kruid goed af met citroen en olijfolie. Heerlijk als "side dish".

KALTSOUNIA

Gevulde gebakjes in de vorm van een halve maan. De vulling is doorgaans met Myzitra en met groene kruiden (spinazie, dille, venkel,..). 

De beste heb ik gegeten in Gavalochori bij Monica ( restaurant op het grote pleintje ).

MARATHOPITA

Pita betekent broodje en Maratho betekent dille. Het is een taartje in de vorm van een platte pannenkoek gevuld met verse dille, meestal nog gemengd met andere verse kruiden. Moeilijker te vinden in de restaurants. De beste heb ik gegeten bij Arismari in Gavalochori.

LACHANO DOMADES

Domades zijn erg gekend over gans Griekenland. Met een mengeling van rijst en groenten gevulde opgerolde  wijndruivenbladeren ken je zeker wel. Maar de Lachano-domades letterlijk groenten-rolletjes zijn een Kretenzische variant. De wijndruif bladeren zijn vervangen door bladeren van geblancheerde witte kool met eenzelfde vulling. Overgoten met een ei-citroen saus "afgo-lemona" is dit gerecht heerlijk. Moeilijk te vinden in de zomer want het is een echt wintergerecht. In Gavalochori bij Monica zijn de beste, maar ook in Vamos bij Maroubas.

Voor de duivers :

  • wijngaard slakken  : een lekkernij op Kreta
  • Staka : gemaakt van de room van schapenmelk en wordt lauw opgediend.

Restaurants die het label “Keuken van Kreta” mogen gebruiken moeten voor minstens 65% Kretenzische gerechten serveren met alleen gebruik van lokale producten en lokale olijfolie en voldoen aan de wettelijke hygiëne en voedselveiligheidsnormen.

Chania regio: 

  • taverna Tzaneris and Archontissa, 
  • restaurant Botanical Park of Crete, 
  • Piperia restaurant, 
  • restaurant bij het Mistral Hotel, 
  • Kouzina EPE, 
  • Traditional Cretan Gastronomy Center Ntounias 
  • Kamares taverna.



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x