VAMOS en dorpen rondom

Vamos dorp (Villa Limani) 

Het vakantiehuis "Villa Limani" is gelegen op 1,2km van het dorpje.  VAMOS ligt in het centrum van de streek APOKORONAS aan de voet van de “Witte Bergen” (2450m). Deze dragen hun naam niet door de sneeuw die er jaarlijks blijft liggen tot in de maand mei, maar omwille van de kalksteenrotsen.

Vamos is een traditioneel Grieks dorpje met tavernas, lokale shops, bakker, beenhouwer, benzinestation, postkantoor en lokaal hospitaal, meestal spreekt men Engels. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Historisch is VAMOS van groot belang geweest voor de streek. In de tijden van de Turkse bezetting was dit de hoofdstad van SFAKIA provincie en heeft de streek een grote ontwikkeling gekend. Dat merk je vandaag nog aan de imposante woningen, de vele scholen, overheidsdiensten etc...

Onze fotoreportage : 

In het centrum van het dorp is er ook een toeristen office, hier kan je terecht voor wandel brochures en men organiseert verschillende activiteiten waaronder kooklessen maar ook diverse festiviteiten.

Meer info op: www.vamosvillage.gr 

Kleine dorpjes in de buurt

Het vakantiehuis "Villa Limani" ligt op wandelafstand van de volgende Griekse dorpjes vol charme:

LITSARDA (1km) met een pizza restaurant en kleine shop, Xirosterni (2km) en Kefalas (4km).

GAVALOCHORI (3km) is een traditioneel dorpje in een groene vallei met lokale restaurants, shops en een klein museum

 • Gavalochori is een klein Grieks dorp op Kreta in de fusiegemeente Apokoronas, die tot de deelgemeente Vamos behoort. Het heeft ongeveer 350 inwoners. Gavalochori is genoemd naar de Byzantijnse familie Gavalodon die er rond het jaar 1200 gewoond heeft
 • Het merendeel van de inwoners houdt zich bezig met de landbouw en de productie van olijfolie, vijgen, amandelen en honing. U vindt een aantal architectonisch interessante gebouwen in dorp. Gavalochori lijkt onaangetast door het toerisme en behoudt een groot deel van zijn traditionele en authentieke karakter.
  Rond het dorp vindt u prachtige stenen huizen, wit geplaveide straten, bloemrijke tuinen en mooie kerken. In Gavalochori hebben vrouwen een lange traditionele techniek van het werken met kant dat stamt uit de Byzantijnse tijd.
 • In Gavalochori zijn twee belangrijke kerken die dateren uit de 16e eeuw, de kerk van de Maagd Maria en de kerk van Agios Sergios. 
 • Er is ook nog een folklore museum met interessante en waardevolle exposities, waaronder klederdracht, oude munten, wapens, oude meubels en andere voorwerpen uit het dagelijks gebruik
 • Venetiaanse bronnen, even buiten het centrum (1km)
 • Oude olijfolie pers, pal in het centrum

KEFALAS (4km) ; 

 • Kefalas of te wel vertaald top van de streek, gelegen op  282 m boven zeeniveau. De gemeenschap bestaat uit de dorpen Kefalas, Drapanos en Palailoni
 • Het centrum van het dorp heeft 1 taverne, 2 goed gevulde mini-markten en 4 kafenions. Nog niet ontdekt door het massatoerisme, het heeft ook nog geen hotels, is het er nog steeds stil, ook in de zomer en vrij origineel.  
 • Er is veel animo in de locale cafenion, life optredens, spel avonden en andere activiteiten.
 • Op het Kefalas-plein is er een oude school (gerenoveerd en heropend als een School of Environment Studies). Direct links van de school staat een oud huis, dat is gerenoveerd en omgebouwd tot een museum. Het bevat artefacten, geschonken door de dorpelingen, om een typisch dorpshuis uit de vorige eeuw te vertegenwoordigen. Een bijgebouw, over het erf aan de achterzijde, bevat landbouwwerktuigen en verschillende gereedschappen. Het museum is de meeste zomeravonden tot 22.00 uur geopend. Toegang is gratis, maar kleine donaties zijn welkom en helpen om het onderhoud te betalen. Op ditzelfde plein vindt u ook een standbeeld met de namen van lokale mensen die stierven tijdens de oorlog.
 • In Kefalas zijn dit er maar liefst acht kerken. Naderend vanuit Vamos vindt u de kleine kerk van "The Saint of Miracles". Hier ziet u ook een stenen structuur, gebouwd door Vangelis, de conservator van het eerdergenoemde museum, met teksten ter verwelkoming in het Grieks en Engels. De oudste kerk is Timios Stavros uit de 16e eeuw. Aan de rand van het dorp richting Drapanos bevindt zich nog de ruïne van een oude windmolen. Er zijn ook een aantal ‘Aloni' rond het dorp, stenen cirkels waar het graan en olijven door ezels werden geplet.

XIROSTERNI

 • De betekenis van Xirosterni is opgedroogde bron en deze kom je tegen in het centrum waar de waterputten zich nog bevinden. Er is één kleine shop waar je terecht kan voor brood en groenten (en droogwaren) en ook een wijn-raki stokerij die je kan bezichtigen.

PALAILONI

 • Een klein bergdorpje met slechts enkele inwoners en meestal vervallen huizen uit de Venetiaanse en Turkse periode. Slecht 1 cafenion / restaurant. De eigenaar is een bijzonder man, maakt alles zelf, de tafels en stoelen, maar de ontvangst is geweldig. Je zit er tussen de lokale bevolking die er steeds aanwezig is. Op zondag maakt hij SLOW COOKED PORK, nog nergens zo lekker gegeten.

KALYVES (6km) en ALMYRIDA (6km) liggen aan zee

Bekijk even deze aanrader van TRIPADVISOR waarin de bezienswaardigheden van deze dorpjes vernoemt worden :

Op uw vraag zenden we graag een folder met uitgestippelde wandelingen door deze streek en waarbij u in de verschillende dorpjes passeert en er de bijzonderheden kan ontdekken.

Baai van Souda

Vanuit onze vakantievilla heb je een prachtig zicht op de grote open baai met aan de overkant het schiereiland Akrotiri. In de baai liggen diverse eilandjes, de NAVO basis, er is altijd beweging op het water. 's Avonds zie je de lichtjes aan de overkant tot aan Chania.

Steden van West Kreta

De vakantiewoning ligt centraal en is een perfecte uitval lokatie om één van de volgende steden te bezoeken:

CHANIA is zeker een bezoek waard, zowel voor shopping als voor sightseeing. De oude haven herbergt vele visrestaurantjes en lounge bars en ligt vlak aan het oude stadsgedeelte. Je vindt er ook een overdekte markt met streekproducten. Even buiten de stad ligt “Venizelos graves”, bezoek ook de bar KOUKOUVAYA waar je van het prachtige uitzicht over de stad kan genieten terwijl de zonsondergang de hemel rood kleurt.

RETHYMNON ligt op ongeveer 35km rijden van de villa. Het oude stadsgedeelte is zeer gezellig en een aanrader.

Heraklion met het paleis van Knossos is de grootste stad van Kreta en tevens de hoofdstad. (115km van de villa)

Stranden 

Je luxe vakantie villa ligt op enkele minuten van de volgende leuke zandstranden:

Kalyves, ALMYRIDA (met een zeilclub) in de onmiddellijke omgeving en Georgioupoulis (11km) hebben mooie zandstranden. Er zijn talrijke beach-bars en kleine restaurants waar je van de lokale keuken kan genieten en die ligbedden aanbieden.

Op Akrotiri (schiereiland ten noorden van Chania) vind je diverse mooie zandstranden. De mooiste zijn Seitan Limania (moeilijke toegang maar fluo blauw water), Stavros (waar Zorba de Griek is gefilmd) en Marathi met een klein vissershaventje en enkele visrestaurants veel bezocht door de lokale bevolking.

©2017 alle rechten voorbehouden - villa Limani


VAMOS en dorpen rondom

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x